top of page
Management Terapeutic

Optiuni de tratament:

Tratament medicamentos

Acidul Ursodeoxicolic, care este recomandat a se administra de primă linie, în doze de 13-15mg pe kgc pe zi. Acesta este un medicament cu efect antiinflamator, antifibrotic, imunomodulator, care ameliorează sindromul de colestază. S-a observat că folosirea lui duce la îmbunătățirea prognosticului, a supravieÈ›uirii È™i reduce necesitatea transplantului hepatic. 

 

Acidul Obeticholic este un tratament mai recent introdus, care modulează sinteza acizilor biliari, absorbÈ›ia, transportul È™i metabolismul acestora. In prezent acesta nu mai este recomandat pentru tratament si nu mai este disponibil pe piata. Se asteapta o noua autorizare a acestuia, dar si introduceerea unor tratamente noi. 

​​​

 

Tratamentul simptomatic

Care se adresează pruritului (mâncărimi ale pielii):

        Acesta este unul dintre simptome care este cel mai deranjant în evoluÈ›ia bolii È™i poate fi destul de frecvent. Dacă vă confruntaÈ›i cu acesta există mai multe opÈ›iuni:

- utilizare de creme emoliente

- utilizare de dușuri sau băi cu apă rece, dacă pruritul este declanșat de căldură

- tratamentul medicamentos include: antihistaminice, antibioticul Rifampicina, Fenobarbitalul, agenÈ›ii opioizi. Însă aceste tratamente pot avea È™i reacÈ›ii adverse care să agraveze alte simptome, cum ar fi somnolenÈ›a. 

        Care se adresează xerostomiei (gura uscată): dacă acest simptom apare se recomandă măsuri igienodietetice sau utilizarea de tratamente simptomatice cum ar fi guma de mestecat, consumul mai des de apă, apa de gură emolientă, substituenÈ›i de salivă. 

 

Despre transplantul hepatic

IndicaÈ›iile pentru transplant hepatic sunt similare cu ale altor pacienÈ›i cu ciroză hepatică, însă pruritul pielii care este sever È™i nu răspunde la nicio opÈ›iune terapeutică disponibilă este o excepÈ›ie în CBP ca È™i indicaÈ›ie de transplant. AÈ™adar se recomandă la pacienÈ›ii cu forme avansate de boală. 

Din păcate, după transplant hepatic boala poate recidiva în 20-30% dintre cazuri în 3-6 ani de la realizarea acestuia, dar simptomatologia este ameliorată. 

​

Protocol investigații necesare de efectuat pentru urmărirea evoluției bolii

Analize de sânge la 3-6 luni

Ecografie abdominală la 3-6 luni

Osteodensitometrie la fiecare 2 ani

Funcție tiroidiană la 12 luni

bottom of page